Kezdőoldal

Önkormányzat

Közérdekű adatok

Adatkezelési tájékoztató

Intézményeink

Pályázataink

Közbeszerzés

Nemzetiségi Önkormányzatok

Civil szervezeteink

Egyházak

Partner település

Hírek, hirdetmények

Nyomtatványok

Közérdekű információk

Látnivalók

Szálláshelyek

Galéria

GDPR Adatvédelem

Települési Arculati Kézikönyv

Óvodai, bölcsődei beiratkozás

Álláspályázatok

Helyi Esélyegyenlőségi Program

Közművelődési Munkaterv

Választás 2024Hidasi ház a Skanzenben

Látogasson el hozzánk!
Hidas település ivóvízminőség-javító programja


Hidas Borbarátok Egyesülete

Székhely: 7696 Hidas, Kossuth Lajos utca 26.
Elnök: Biszak Tamás 7696 Hidas, Kossuth Lajos utca 26.

Karvezető: Juhász Zsuzsa
Mobil: +3630/458-3444
E-mail: hidasihangutanzok@gmail.comA Hidasi Hangutánzók Kórus 2007 februárjában alakult azzal a céllal, hogy a falu kulturális életét színesítse, gazdagítsa.

Az első fellépésük 2007-ben a község március 15-i ünnepélyén. A kórus tagjai máig szívesen emlékeznek vissza az első szárnypróbálgatásra, mely akkor nagy erőfeszítéssel született még, és mégsem hasonlítható a kórus mostani teljesítményéhez. Megalakulásuk óta részt vesznek a falu kulturális eseményein, a Bonyhádon minden évben pünkösdkor és karácsonykor megrendezett kórustalálkozókon. Többször felléptek Mecseknádasdon az idősek otthonában, de énekeltek már Simontornyán, Őcsényben, Siófokon is. Évente több önálló koncertet rendeznek Hidason, általában reformáció napján és karácsonykor.

2010 nyarán a nagy esőzések után jótékonysági hangversenyt szerveztek. Az összegyűlt több mint 400 000 Ft-ból egy nagy teljesítményű zagyszivattyút vásároltak a falu részére. 2011 februárjában a kórus tagjai megalakították a Hidasi Hangutánzók Egyesületet.A kórus tagjai zömében hölgyek, az egyetemista korosztálytól a fiatalos nagymamákig, de időnként férfi tagok is csatlakoznak a kórushoz, a közönség nagy örömére.

A taglétszám 10-12 fő. Repertoárjukban a nagyszámú templomi fellépés miatt zömében egyházi darabok szerepelnek, gregoriánok, zsoltár- és korálfeldolgozások, különböző vallásos énekek. A világi repertoárt főként népdalfeldolgozások, madrigálok és kortárs szerzők darabjai alkotják.

Jelenleg CD-felvételre és minősítő hangversenyre készülnek, mely az eddigi legnagyobb kihívás a kis csapat életében. A kórus megalakulása óta töretlenül fejlődik, műsorában egyre komolyabb darabok szerepelnek, és sok elismerést kap.

A tagok számára a kóruséneklés nem csupán hobbi, hanem feszültség-levezetés, terápia lehangoltság ellen.

Az évek során összetartó társasággá alakultak, ahol barátságok kötődtek és régi ismeretségek erősödtek meg. A kórus nyitott az érdeklődők számára, szeretettel vár minden jelentkezőt nemtől és kortól függetlenül. A tagsághoz nem szükséges zenei előképzettség vagy különleges tehetség.

Hidasi Kultúrparaván Színtársulat

Elnöke: Jáhn Jánosné

A Társulat 2007. februárjában kezdte meg működösét hobbi szinten. Egy március 15-ei megemlékező műsort mutattunk be először, Képzelt riport Szedrey Júliával címmel. A sikerre való tekintettel nyáron léptünk ismét színpadra a Hidasi Pünkösdi fesztivál meghívására egy vásári komédiával, a Pünkösdi királysággal. Ugyanezt a darabot Hidasnémetiben, a testvér települési szerződéskötések alkalmából ismét előadtuk. Nagy lelkesedéssel vágtunk neki a szeptemberi bányásznapi fellépésnek, melyre a Bezzeg az én barátom került megrendezésre. Ez a darab egy ’50-es évekbeli iskola mindennapjait, két ellentétes csoport megbarátkozását mutatja be. A társaság összetétele már ekkor folyamatos változásokon ment át, tagok mentek, jöttek, cserélődtek, mindig a közösség érdekében. A szeptemberi premier után egy kisseb csapat vált ki a szüreti fesztivál kedvéért a csoportból, hogy megmutassa magát és előadták az Egy szem szőlő című darabjukat. Az újabb siker után újraegyesülve a karácsonyt céloztuk meg és Dickens Karácsonyi énekét átdolgozva, az ünnepre való tekintettel A karácsony szellemét mutattuk be 2007. december 27-én a falu ünnepi összejövetelén, ami azóta is a Hidasi Nagykarácsony címet viseli.

Rövid téli szünet után a csapat „születésnapjára” , februárban egész napos színházzal örvendeztettük meg a hidasi közönséget, ahol az addig előadott darabok bemutatása mellett sor került az Uszkár-díj kiosztásra is. A következő színpadra lépés ismét a márciusi ünnephez kapcsolódott.

2008-ban került megrendezésre az I. Kardoss Fesztivál Hidason, ahol társulat a Szerelem Bukovinában című székely népi játékot mutatta be a közönség nagy örömére. Ekkor vettük fel a Kardoss Színjátszókör nevet is. A kisebb darabok után ebben az időszakban döntöttünk úgy, hogy ideje nagyobb fába vágni a közös fejszét. A tagok nagy örömére elkészült a Tévedések és mellékhatások, avagy Kávéház a Stefánia úton című, két felvonásos komédia Rejtő Jenő jeleneteiből összeválogatva. A premier 2008. szeptemberében a Hidasi Bányásznapok első estéjén teltházat és vastapsot kapott. „Pihenésképpen” a szüreti fesztiválra kettévált a csoport és két kisebb darabbal örvendeztette meg közönségét. A hazudós kisegér mesejátékával és a Rátóti csikótojás színpadra vitelével. A karácsony közeledtével, ismét ünnepi hangulatban zajlottak a próbák, ahol a több kisebb karácsonyi történetből eggyé varázsolt Csoda Firenzében című darab került színpadra.

2009. januárjában az előző év változásainak folytatása zajlott. Új összetétellel és lelkesedéssel vágtunk neki az évadnak. A hagyományokhoz híven márciusban léptünk először színpadra Petőfi napja című megemlékezésünkkel. A tavaszi időszakban Karinthy Frigyes ismert regényét, a Tanár Úr kérem-et dolgoztuk fel és a II. Kardoss Fesztivál érdeklődő közönségét szórakoztattuk vele nyár elején. Ez év júniusába nevet változtattunk, Kardoss Színjátszókörből Hidasi Kultúrparaván Színtársulatra. ( Hidasi, mert a többség falubeli, vagy valamilyen okból kötődik a faluhoz, Kultúr-, mert a mindenki által kultúrház néven ismert Tamási Áron Művelődési Ház a törzshelyük, -paraván, mert kezdetektől állandó szereplője a daraboknak egy talált piros paraván, a színtársulat pedig a fejlődést hivatott kifejezni) Ezzel a névvel és az újdonság nagy hatásával láttunk neki A szélhámos Liliomfi című 3 felvonásos vígjátékunknak, mely Szigligeti Ede regénye és Makk Károly filmje alapján készült. A darabot a Hidasi Bányásznapok nyitó estjén adtuk elő nagy sikerrel. Kis pihenő után a karácsonyi ünnepségre egy drámát, a Karácsonyi ítéletet vittük színpadra. 2010-ben a nőnap és a hidasi borverseny ihletésében a A hidasi víg nők című darab kerül megrendezésre, mely Willian Shakespeare: A windsor-i víg nők című műve alapján készült.

A 2010-es Kardoss Fesztiválra a társulat 5 tagja készült teljes erőbedobással. A színpadra vitt kabaré pedig Szilágyi György: Hófehérke és hét elgyötört törpe című rádiójátéka volt. A nyár fennmaradó részében hagyományosan a bányásznapokra készült a csoport. A cél Vaszary Gábor: Az ördög nem alszik című regényének kissé átdolgozott színpadra vitele. A szorgalmas kitartó munkának köszönhetően ez is nagy sikert aratott. Ebben az évben, hála szervezőknek ismét volt Szüreti fesztivál, melyen Móricz Zsigmond: Dinnyék című műve került nagyközönség elé. A 2010-es év méltó zárásának bizonyult a Falusi Nagykarácsonyon előadott Kis gyufaárus lány.

2011-et kis pihenéssel kezdtük, mint mindig, aztán a Hidasi Borbarátok Egyesületének kérésére ismét dolgozni kezdett a társulat nagyobb része. Kabaréjelenetek című műsorát ismét siker koronázta.

A társulat összes jelmeze, díszlete és kelléke a lelkes adakozók és a társulati tagok munkájának gyümölcse.

Jelenleg 12 állandó taggal dolgozunk.

Hidas Néptánc és Hagyományőrző EgyesületA tánc szeretete és a bukovinai székely hagyományok ápolása gyűjtötte össze egykor Hidas fiataljait – így alakult meg 1994-ben a Hidas Néptánc Egyesület, amely 2021 óta már a Hidas Néptánc és Hagyományőrző Egyesület nevet viseli.

A tagok felmenőik kulturális, tárgyi, szellemi örökségét őrzik. Az egyesület célja többek között a Kárpát-medence, és leginkább a bukovinai székelység táncainak, népmeséinek, viseletének, szokásainak életben tartása, és megismertetése a fiatalabb generációkkal.

Táncoktatóik Fekete Etelka és Radák János. A közel ötven tagot számláló egyesület fő céljának tekinti a faluban élő bukovinai székelyek táncainak elsajátítását, bemutatását, továbbéltetését. Ezen túl a Kárpát-medence más tájegységeinek táncaiból is szívesen tanulnak kicsik és nagyok, repertoárjukban mezőségi, visai, nyárádmenti, moldvai, kalotaszegi táncok is szerepelnek. Az oktatás három korcsoportban folyik: felnőtt és gyermek csoportban, illetve a nemrég indult felnőtt kezdő csoportban.

Rendszeresen fellépnek helyi és környékbeli kulturális fesztiválokon, többek között a Pécsváradi Leányvásáron, a bonyhádi Bukovinai Találkozásokon, de az ország számos távolabbi településén is bemutatták már koreográfiáikat. Produkcióikkal jártak már a testvértelepüléseiken: Deidelsheimben és Gyergyóalfaluban, a szintén erdélyi Marosludason, illetve többször vendégei voltak a délvidéki Herteledyfalvi Aratófesztiválnak.

Az egyesület a táncon kívül a falu kulturális életét is színesíti: szüreti felvonulással és bállal, adventi vásárral, viseletkészítő tanfolyammal, különböző kulturális és néprajzi előadásokkal, táncházakkal, megemlékezésekkel, gyermektáborral, kirándulásokkal erősítik a közösséget. A tagok őseiktől örökölt módon a „csobányolás”, vagyis a betlehemes misztériumjáték hagyományát is őrzik, amit Hidason kívül Budapesten, Pécsett és Érden is bemutattak az elmúlt években.

Táncpróbáik péntekenként a Tamási Áron Művelődési Házban vannak:

- gyerekcsoportnak 16:30-tól 18:00 óráig
- kezdő felnőttek csoportjának 18:00 órától 19:00 óráig
- felnőtt táncosok csoportjának 19:00 órától 21:00 óráig

Minden érdeklődőt és szimpatizánst szeretettel várnak táncpróbáikon, összejöveteleiken, rendezvényeiken!

Az egyesület vezetősége:
elnök: Ömböliné Bacher Anna
elnökhelyettes: Ömböliné Sebestény Nikoletta
művészeti vezető: Ömböli Zoltán
pénzügyi vezető: Nyárádi Balázs
szervező: Daradics Erzsébet

Hidasi Tájházért EgyesületA Hidasi Tájházért Egyesület 2006 nyarán alakult.
Célunk: az összegyűjtött néprajzi anyag megóvása, bővítése, a tájházunk élővé tétele. Ezt a célt szolgálják rendezvényeink: Kardoss fesztivál (június első szombatja), Márton-nap, lucázás. Ezen kívül célul tűztük ki községünk híres szülöttének - kardosvaszkai Kardos Kálmán főispán - emlékének megőrzését, kultuszának kialakítását. Születésének 170. évfordulóján 2009-ben emléktáblát avattunk szülőházának falán és megnyitottuk a Kardoss emlékszobát. Egyéb információk az egyesület vezetőjénél, Videcz Ferencné Marikánál (rendesmara@gmail.com).

Hidas Sport EgyesületElérhetőség:

Polgárőr EgyesületA Hidasi Polgárőr Egyesület alapítása céljából 2003. december 15-én tartott alakuló közgyűlést, melynek helyszíne Hidas Község polgármesteri Hivatalának tanácsterme. A jelenléti ív szerint jelen volt 18 fő. A levezető elnök megállapította, hogy az alakuló közgyűlés határozatképes, hiszen az egyesület létrehozásához 10 főnek kell jelen lenni, illetve az alapítást kimondani.

A jelenlévők nyílt szavazáson 18 főből 18 igen szavazattal kinyilvánítják, hogy a Hidasi Polgárőr Egyesületet létre kívánják hozni. Azóta is működik az egyesület változó létszámmal. Tevékenységüket a település érdekében végzik. Ezek főként a helyi kulturális rendezvények felügyeleti munkálatai, forgalomirányítás ( rendezvények, temetések ideje alatt), illetve ide tartózik még az éjszakai járőrszolgálat is.
Polgármesteri
Hivatal

7696 Hidas,
Kossuth Lajos utca 50/II.
Telefon: (72)457-101 és
(72)457-117
Fax.: (72)457-101
E-mail: hidasonkormanyzat@gmail.com

Ügyintézők és
ügyfélfogadási idők

 
 
Eseménynaptár
Ke
Sze
Csü
Szo
Va

Kattintson a dátumra
 
 

Hőtérkép


 

Hidas Posta
nyitvatartása7696 Hidas, Kossuth Lajos u. 24.
Telefon: (72) 457-100
Fax: (72) 457-124

Hétfőtől péntekig:
07:40 – 12:00 12:30 – 15:40
Szombat, vasárnap: zárva

Orvosi rendelés
Dr. Csákármis Ilona,
háziorvos7696 Hidas, Petőfi Sándor utca 2/b
Mobil: (+3670) 773-2785
Telefon: (21) 202-9861

Hétfő: 08:00 - 12:00 óra
Kedd: 12:00 - 16:00
Szerda: 08:00 - 12:00 óra
Csütörtök: 08:00 - 12:00 óra
Péntek: 08:00 - 12:00 óra


Könyvtári
nyitvatartásKönyvtáros: Szőke Boglárka
Helyszín: Művelődési Ház
7696 Hidas, Erkel Ferenc utca 8.
Telefonszám: 72/457-101

Hétfő: 16:00-19:00
Kedd: 16:00-19:00
Szerda: 16:00-19:00
Csütörtök: 16:00-19:00
Péntek: szünnap
17 és 19 óra között hírlap és könyvkiszállítás zajlik.

Látogatóink 2013. december 1-től, eddig 143802 oldalunkat tekintették meg

Minden Jog Fenntartva © 2013 Adatvédelmi Szabályzat | © MBM Stúdió 2013.
Utolsó módosítás: 2024. február 07. szerda